Rosenborg blir seriemestre

I denne runden vil det som har vært uunngåelig gjennom hele Eliteserien 2017 etter all sannsynlighet bli et faktum – nemlig at Rosenborg er årets vinnere. På det andre siden av tabellen er det en annen uunngåelighet som nok vil bli formalisert. Nemlig at Eliteserien 2018 vil gå uten Viking. Disse er bare to av seks kamper fra Eliteserien på denne ukens søndagskupong. I tillegg vil vi få en kamp fra England, en fra Frankrike, en fra Italia og to fra Spania. Her går vi gjennom alle kampene det skal tippes på. Om du velger å følge våre tips til fulle vil denne kupongen få en pris på 192 kroner.

 

Leicester City – Everton

Vi åpner med å hoppe rett på det som er en av kupongens aller vanskeligste kamper. De nye eierne lot nysparkede Ronald Koeman bruke over 140 millioner pund i løpet av det siste overgangsvinduet. Men det har ikke akkurat gitt noen uttelling å rope hurra for. Både i Premier League og Europa League har sesongåpningen vært en ren katastrofe. Hjemme i England ligger de nå på den første nedrykksplassen med kun åtte poeng etter to seire, to uavgjort og fem tap på ni kamper. Selv om de åpnet med et svært hardt program kan ikke det unnskylde det Everton har vist. Særlig når de i tillegg ligger sist i en Europa League-gruppe med Apollon Limassol fra Kypros.

Veldig mye bedre har det ikke gått for Leicester. De har kun ett poeng ned til Everton. Men likevel er det hele tre plasser mellom dem. Det gir oss en viktig påminnelse om hvor lite det er som skiller så tidlig i sesongen. Vi har ingen tro på at Everton ligger der de gjør nå særlig lenge, men nøyaktig når det kommer til å snu er ikke mulig å vite. Vi setter en B fordi det nok skjer snart. Men det hele er altfor usikkert til at vi tør å gjøre noe annet enn å helgardere.

 

Vålerenga – Molde

Vålerenga kan komme til å formelt fornye sin kontrakt i Eliteserien om de vinner denne kampen. Men uansett hva som skjer er det i praksis umulig for dem å rykke ned i løpet av de fire siste rundene. De har med andre ord svært lite å spille for. Ronny Deila tenker nok først og fremst fremover mot neste sesong allerede nå.

Molde har derimot en posisjon å sikre seg. Med tre poeng ned til Sarpsborg på andreplass er alt i deres egne hender i disse rundene. En seier vil ta dem langt nærmere en sølvmedalje til Ole Gunnar Solskjærs CV. Null ligatap siden de møtte Stabæk den 20. august lover meget godt. Til tross for at Vålerenga nå står med tre seire på rad tror vi luften går litt ut av ballongen med en sikret plass i Eliteserien 2018. Molde er i best form og har mest å spille for. Vi må derfor sette en B som hovedtips i denne kampen. Men tipset er ikke sikkert nok til at vi tør å la være å gardere med en U.

 

Kristiansund BK – Odd

Det er en sterk september måned som har fått det til å se ganske sannsynlig ut at vi vil få se minst én sesong til med Kristiansund på toppnivå. Om de sikrer seg dette på bekostning av Aalesund vil nok det bare gjøre følelsen ekstra god for dem. Men i oktober har de ikke gjort det like skarpt. Tap for Viking og uavgjort mot nettopp Aalesund i forrige runde er de to eneste resultatene. Likevel er de nok fornøyde med nå å ligge to poeng over Tromsø på 14. plass. Muligheten for seier i denne kampen bør motivere enormt.

For Odds del er det vanskeligere å finne en mulig motivasjonsgrunn for denne kampen. Laget fra Skien ligger nå på syvendeplass uten noen utsikter til å være med i noen kamp om noen meningsfylt plass på tabellen. Motivasjonen spiller ofte en veldig stor rolle på dette tidspunktet i sesongen. Den bør definitivt tale til Kristiansunds fordel akkurat nå. Derfor setter vi en H på denne kampen, men vi garderer også med en U.

 

Rosenborg – Stabæk

Med seier hjemme mot Stabæk vil Rosenborg altså sikre seg gullet. Oddsen på at så skal skje blir neppe særlig høy. Om vi ser bort fra de to tapene i Europa League må vi tilbake til kampen mot Vålerenga i cupen den 27. august for å finne forrige trønderske tap. I en situasjon som denne vil de neppe tillate seg å bryte den statistikken.

For Stabæks del er situasjonen mildt sagt en annen. Med seks poeng ned til Tromsø har de fremdeles en veldig teoretisk mulighet til å rykke ned. Men den er så liten at vi velger å se bort fra den. Det er resultatene som først og fremst viser hvorfor tipset i denne kampen blir så klart som det blir. I september og oktober er det kun Vålerenga som har tapt for de blå fra sin egen forstad. Det er ikke akkurat utelukkende imponerende motstand som har tatt poeng fra dem i de andre kampene. Aalesund, Kristiansund og Tromsø er blant lagene Stabæk ikke har klart å slå, og da vil vi bli veldig overrasket om resultatet i denne kampen blir noe annet enn H.

 

Sarpsborg 08 – Sandefjord Fotball

Til tross for at de har gått på 13 tap, noe som er nest flest i hele serien, har Sandefjord klart å holde seg i god avstand fra enhver form for nedrykkskamp gjennom hele sesongen. Grunnen er at de rett og slett har unngått å spille uavgjort. Det er kun fem poeng ned til Tromsø, men Sandefjord er også et av lagene som skal ha mye uflaks for å klare å rykke ned.

Sarpsborg har på sin side en enorm motivasjon foran denne kampen. Etter å ha ligget på andreplass gjennom det aller meste av andre halvdel av sesongen har de nå falt ned på tredjeplass og har tre poeng opp til Molde på andreplass. Det må nevnes at Sandefjord så langt tryggere ut før september kom. Siden den gang har de kun vunnet to av seks kamper. Sarpsborg har på sin side en merkelig statistikk før denne kampen. De har nå spilt uavgjort tre ganger på rad i oktober, mens de i september vant tre av fire kamper. Seierne må begynne å komme nå, og i de siste rundene kommer de nok til å sette inn et realt støt. Derfor setter vi en ren H.

 

Strømsgodset – Sogndal

Det er litt av en klatring drammenserne har lagt bak seg i andre halvdel av sesongen. Fra å være dypt involvert i kampen mot nedrykk har de nå kommet helt opp på fjerdeplass med kun tre poeng opp til Sarpsborg på tredjeplass. Alle i Drammen ser nå at det faktisk kan komme til å bli medalje denne sesongen. Dette ville du ha fått ekstremt høye odds på i juli. I løpet av hele august, september og oktober har det kun blitt ett tap og en uavgjort. Her har drammenserne levert en utrolig andre halvdel, og de bør klare å mobilisere alt de har av krefter til de fire siste kampene.

Det gjelder særlig når det er en motstander som Sogndal de møter. Syltetøysprodusentene ligger på like mange poeng som Tromsø. Det betyr at det kun er målforskjellen som holder dem unna playoffplassen. Når vi ser på hva de har levert de siste månedene tror vi ærlig talt at de to klubbene kommer til å bytte plass. Det har kun blitt én seier på Sogndal i løpet av de seks siste kampene. Strømsgodset er så store favoritter at vi setter en ren H.

 

Tromsø – Viking

Det er på tide å gjøre det offisielt nå. Viking har vært så uovertruffent dårlige denne sesongen at alle har sett hvilken vei det går siden de aller første rundene. At en gammel storhet som Viking ligger slik til bør de virkelig gremmes over. Laget med flest kamper i den beste norske divisjonen blir ikke å se i Eliteserien neste år.

Det så veldig klart ut at det var Tromsø som ville følge dem ned. Men de røde og hvite er nå på playoffplass og har alle muligheter til å sikre plassen. Fire små seire på to og en halv måned var alt som skulle til. Med en seier her vil nok Gutan klatre ut av hele nedrykkssonen, og det ligger i kortene at så skal skje. Vi setter en ren H.

 

Toulouse – Saint-Etienne

Vi reiser til Frankrike. Toulouse og Saint Etienne er to av lagene som ses på som de klassiske i fransk fotball uten noen gang å ha hevdet seg i noen nevneverdig grad. Det er det gode grunner til, for årets sesong er ganske typisk for det vi kan forvente oss av dem. Mens hjemmelaget ligger på 10. plass med 14 poeng ligger Saint-Etienne på sjetteplass med 17. Det er med andre ord to veldig jevne franske middelmådigheter som skal møtes denne søndagen.

Med unntak av midtukens ligacup er det lenge siden Toulouse har prestert noe å skrive hjem om. Det ble 1-0 hjemme mot Amiens den 14. oktober og 0-1 borte mot Angers runden etter. Men før den tid måtte vi gå tilbake til 26. august for å finne forrige seier for de lilla. Det grønnkledde bortelaget har ikke gjort det all verdens mye bedre. Men som tabellen viser er det en nevneverdig forskjell i kvalitet på disse to lagene. Derfor må vi sette en B på denne, men å gardere med en U er helt nødvendig.

 

VfB Stuttgart – Freiburg

Ikke et rent bunnoppgjør, men likevel helt klart en kamp om å komme seg vekk fra bunnen i tysk Bundesliga. Mens hjemmelaget nå ligger på 13. plass med tre poeng ned til Hamburger SV på 16. plass ligger Freiburg mer utsatt til med kun ett poeng mer enn hamburgerne.

Til å være en slags del av bunnkampen går det ikke så aller verst for hjemmelaget. I løpet av de fem siste kampene har de kun tapt to kamper, hvorav en av dem var mot RB Leipzig. Freiburg har på sin side kun vunnet en kamp i løpet av sesongens ni første kamper, men hele fem uavgjort på ni kamper har sørget for å gi dem den poengsummen de har. Stuttgart ser ut som ganske klare favoritter. Men det enorme antallet uavgjort får oss til å tenke at vi må gardere med en U i tillegg til å sette H som hovedtips.

 

SD Eibar – Levante

I Spania har Levante klart å komme seg et godt stykke opp fra nedrykksstriden der de nå ligger med 11 poeng. Det har gitt dem en luke på fem poeng ned til Las Palmas på 18. plass. På tross av dette har de kun to seiere – den siste av dem mot Real Sociedad for fem runder siden. De har nå spilt uavgjort to kamper på rad mot Espanyol og Getafe. Dette er de to lagene som ligger rett bak dem på tabellen, noe som sier oss at de klarer å holde seg greit mot de lavere lagene.

Eibar er nettopp et av de lavere lagene. De har to seiere og en uavgjort, noe som kun legger dem ett lite poeng over nevnte Las Palmas. Dette er denne typen kamper Levante har kontroll på, og vi setter en B. Den er god ikke så sikker at vi ikke vil gardere med en U.

 

Malaga – Celta Vigo

Alle har fått med seg Crystal Palace sin latterlige innsats i Premier League. Men det Malaga presterer i La Liga er faktisk enda verre akkurat nå. Etter ni kamper har de kun ett poeng, hvilket kom hjemme mot Athletic Bilbao for fem runder siden. Byen på Spanias sørkyst bør nok heller satse på sin fantastiske kulturarv enn fotball fremover, for dette ser mer enn litt håpløst ut. For bortelaget ser det dog ikke så ille ut. En tiendeplass plasserer dem i god avstand fra begge sider av tabellen, noe som nok er omtrent det de håper vil bli utfallet. Her setter vi en ren B.

 

Torino – Cagliari

Laget fra Sardinia kan komme til å bli en av kandidatene til nedrykk denne sesongen, men enn så lenge har de klart å holde seg ganske godt. De ligger på 14. plass med ni poeng. Dette holder dem tre poeng over Verona på 18. plass. Det er dog ikke prestasjonene i det siste som har ført til dette. De slo riktignok Benevento 2-1 i forrige runde. Men en seier mot et lag med null poeng er det minste man kan forvente. Før den tid ble det fem tap på rad, og med det i mente ser en ettmålsseier mot bunnlaget ikke ut som noe å legge vekt på.

Det Torino har å vise til er dog ikke særlig imponerende det heller. Etter å ha vært ubeseiret i de fem første kampene har de nå ikke vunnet en eneste av de fem siste. Laget er for godt til å spille slik, og et møte med et lag som Cagliari bør være et punkt der de kan snu. Her setter vi en H, men vi må selvsagt gardere med en U.

 

Tippekupongen søndag

Leicester City – Everton
H U B
Vålerenga – Molde
H U B
Kristiansund BK – Odd
H U B
Rosenborg – Stabæk
H U B
Sarpsborg 08 – Sandefjord Fotball
H U B
Strømsgodset – Sogndal
H U B
Tromsø – Viking
H U B
Toulouse – Saint-Etienne
H U B
VfB Stuttgart – Freiburg
H U B
SD Eibar – Levante
H U B
Malaga – Celta Vigo
H U B
Torino – Cagliari
H U B