Går Mjøndalen mot playoff?

Søndagskupongen er norsk fotball sin store kupong så lenge sesongen går her i landet. Denne søndagen er selvsagt intet unntak. Én kamp fra England og én fra Tyskland er de eneste vi må ut fra landet for å tippe på. Blant de ti øvrige kampene finner vi fem fra Eliteserien, fire fra OBOS-ligaen og en kamp fra PostNord-ligaen. Mens det i Eliteserien er kampen mot nedrykk som gir den største spenningen er det det store kaoset i kampen om en plass i playoffen som gir oss stor spenning i OBOS-ligaen. Her går vi gjennom hver eneste kamp og forteller hva vi tenker om den enkelte kampen. I grafikken viser vi vårt hovedtips, mens vi i selve teksten forteller hvilke garderinger vi eventuelt anbefaler. Om du følger våre tips til det fulle vil denne kupongen koste 192 kroner.

 

Brighton – Newcastle

To nyopprykkede lag møtes på Falmer Stadium denne søndagen. Men mens Brighton er en virkelig nykommer i Premier League er Newcastle en klubb vi alle forbinder med tilstedeværelse i denne divisjonen, og hele apparatet rundt klubben er langt bedre kjent med det å være på Englands øverste nivå. Det har blitt tydelig i sesonginnledningen. Mens Newcastle står med tre seire og to tap før denne runden har det blitt en seier, en uavgjort og tre tap på Brighton. Det har gitt Newcastle en foreløpig fjerdeplass som de neppe vil klare å holde, mens Brighton ligger på 16. plass. Ingen av disse lagene har vært altfor imponerende foran mål, men bakover på banen ser vi tydelige forskjeller. En målforskjell på 4-7 er det Brighton kommer til denne kampen med, mens Newcastle kommer med 6-4. Ingen av lagene scorer mange mål, men Newcastle slipper i det minste inn få. Det i seg selv gjør dette til en kamp som fort kan ende 0-0. U blir hovedtipset for denne kampen, men den markeringen er det sjelden klokt å la stå alene. Derfor anbefaler vi sterkt å gardere med B.

 

Vålerenga – Brann

Av alle oppgjør som ikke er derbyer er nok Vålerenga mot Brann et av de aller største i norsk fotball. Denne gangen er det veldig ulike rammer rundt kampen for de to klubbene. Mens hjemmelaget fra østkanten nå kun ligger et poeng over playoffplassen som kan gi nedrykk ligger bergenserne på andreplass med syv poeng opp til Rosenborg. Lite tyder på at trønderne vil avgi nok poeng til at Brann vil kunne snike seg innpå, men bergenserne vil nok likevel fortsette å bruke hver eneste muskel på å fortsette å jage. Dette er en kamp der en seier vil bety utrolig mye mer enn bare æren over å slå rivalen for begge lag. Om vi ser bort fra cupen har ikke hjemmelaget vunnet i Eliteserien siden de slo Fugla den 30. juli, mens bortelaget kommer til denne kampen med fire seire på rad. Det gjør B til et selvsagt hovedtips. Men likevel er det slik at kamper som dette lever sitt eget liv og er i høy grad uavhengig av tabellposisjoner om form i øyeblikket. Derfor bør denne kampen helgarderes.

 

Kristiansund – Stabæk

Etter å ha tilbragt det som kjennes ut som en hel sesong på playoffplassen har de nyopprykkede endelig klart å karre seg opp en plass og er nå på trygg grunn. Det er noe som får en hel by til å kjenne seg litt lettere, men de vet selvsagt at det er lenge igjen til de vet noe om hvor de skal spille neste år. Men kun et tap på de fire siste kampene i Eliteserien er ikke så aller verst for et lag som kun spiller for å unngå nedrykk, selv om det er langt mellom hver seier. I juni, juli, august og september har det kun blitt en seier på Kristiansund i Eliteserien, og den kom nettopp mot Stabæk på Nadderud den 25. juni. Stabæk løper ikke noen risiko for nedrykk, samtidig som de også er langt unna å delta i noen meningsfylt kamp på den andre siden av tabellen. Resten av sesongen vil etter all sannsynlighet bli en etappe der de spiller for æren uke etter uke. Man kan neppe si at de har tatt altfor godt vare på akkurat den de siste rundene. Hjemmelaget spiller med blod på tann, og vi setter en H som hovedtips i denne kampen. Men å gardere med en U er lurt.

 

Lillestrøm – Rosenborg

Trønderne vil etter all sannsynlighet sprinte rett inn til nok et ligagull. De kommer altså til denne kampen med syv poeng ned til tabellnabo Brann, og med unntak av et arbeidsuhell hjemme mot Haugesund den 24. august har de kun avgitt poeng mot Kristiansund siden juli. Av alle lag er det kun Haugesund og Tromsø som har klart å vinne mot Rosenborg i Eliteserien 2017. Slik er det ikke med Lillestrøm. Før denne runden ligger de på 10. plass med en statistikk som sier syv seire, syv uavgjort og åtte tap. En av de bedre måtene å spå Lillestrøm på denne sesongen hadde altså vært å trekke lodd. I tillegg til en ekstremt jevn seiersstatistikk har de en målforskjell på 31-33. Mot de fleste andre enn de aller øverste klubbene er det vanskelig å si hvor man har Lillestrøm, men mot serielederen blir saken straks litt lettere. Vi setter en ren B i denne kampen.

 

Molde – Sandefjord

Det å få Ole Gunnar Solskjær tilbake har ikke blitt den åpenbaringen Molde har håpet på. Til tross for at de har hatt en ikke altfor dårlig sommer ligger de håpløst langt bak i kampen om gull i Eliteserien. Slik det ligger an nå kan et Haugesund med en kamp mindre spilt komme til å vippe dem ned på femteplass i løpet av ikke altfor lang tid. To tap på rappen mot Rosenborg og Stabæk drepte effektivt alle fjerne drømmer om å hevde seg i gullkampen, og selv om de nå har to seire på rad er det ikke veldig overbevisende med ettmålsseier mot Odd og Viking. Om det er vanskelig å vite hvor man har Molde er det enda vanskeligere å se nøyaktig hvor man har Sandefjord. De spiller ekstremt lite uavgjort – i løpet av sommeren er det kun mot Tromsø de har fått poengdeling, og med tre i løpet av hele sesongen er det ingen som spiller så lite uavgjort som dem. Det er kanskje noe av grunnen til at de ligger så høyt som de gjør, da et tap og en seier tross alt er bedre enn to uavgjort. Molde er nok tross alt favoritter i denne kampen. Selv om H blir hovedtipset anbefaler vi likevel å gardere med en B, da også Molde spiller lite uavgjort.

 

Strømsgodset – Tromsø

Etter å ha tilbragt det aller meste av sesongen under nedrykksstreken har Tromsø nå en mulighet til endelig å hente seg opp og komme opp på tryggere grunn. Med en kamp mindre spilt ligger de to poeng bak Sogndal og Kristiansund før denne runden, noe som bør og skal være en enorm motivasjonsboost. Etter en trist sommer har det tatt seg litt opp i de tre siste rundene, der de har to seire og et tap. Problemet er forskjellen mellom hjemmebane og bortebane for Gutan. Av fem seire har to kommet borte denne sesongen, på Viking Stadion og på Lerkendal(!). Godset har også tatt seg noe opp i løpet av sommeren, og foran denne kampen ligger de nå seks poeng over playoffplassen. En seier her kan altså potensielt øke den avstanden til ni poeng, og da skal det mye til for drammenserne å rykke ned. Det har kun blitt et tap i løpet av de siste fem kampene. Selv om Tromsø nå har tatt noen seire ville det vært et langskudd å satse på at de skal gjøre det også på Marienlyst. En klar H er hovedtipset, men vi føler oss ikke trygge nok på drammenserne til at vi dropper å gardere med en U i tillegg.

 

Aalesund – Sogndal

Etter å ha sunket gradvis lenger og lenger ned på tabellen innehar Sogndal nå playoffplassen. Det er en meget ubehagelig posisjon, særlig siden de kan bli sendt ned på direkte nedrykksplass om Tromsø skulle vinne den ene hengekampen de har til overs. Det er dog ingen tvil om at dette er en posisjon Sogndal har satt seg selv i, med kun tre seire i løpet av fire sommermåneder. Disse lagene møttes på Fosshaugane den første juli, og da var det denne rundes bortelag som tok alle poengene med en 1-0 seier. Det kan godt skje igjen, for de møter nå et Aalesund som har hatt en grusom sommer. Ikke siden 25. juni har de oransje vunnet en fotballkamp, da de slo Odd 5-1 hjemme. Dette er to lag i ekstremt dårlig form, men en så dårlig form som det Aalesund har hatt vil neppe vare sesongen ut. En hjemmekamp mot et lag som nettopp har kommet på playoffplass er en fin anledning til å komme i bedre form. Hovedtipset blir H, men vi anbefaler sterkt å gardere med en U.

 

Kongsvinger – Fredrikstad

Vi går over til OBOS-ligaen. Ett lite poeng er det som skiller disse lagene – som begge ligger under nedrykksstreken. For hjemmelagets del er det ett poeng opp til Åsane på trygg plass, mens Fredrikstad trenger to poeng for å komme på trygg plass. Det ser altså ut som om vinneren av denne kampen kan komme til å tilbringe uken frem til neste runde uten å være under streken. Til å være et bunnlag har det ikke gått så altfor ille for Kongsvinger i det siste. Fire tap på syv kamper er ikke altfor mye om man kun trenger å overleve. Det samme gjelder for Fredrikstad, som faktisk ikke har tapt i hele september. Vi tror vi vil få en vinner i denne kampen, men hvem det blir er åpent. Fredrikstad er i bedre form, hvilket gjør at vi setter B som hovedtips. Men garder også med en H.

 

Mjøndalen – Åsane

Etter å ha vært nær å bli en del av nedrykksstriden har Vegard Hansens brune arme nå kommet seg opp på en solid femteplass. De kommer til denne kampen etter fire seire på rad i OBOS-ligaen, mens Åsane nå trues sterkt av nedrykk etter at de ikke har vunnet en kamp siden juli. Utover at OBOS-ligaen generelt, og Mjøndalen spesielt, er utrolig ustabil og vanskelig å spå er det ikke noe som tyder på annet enn at Mjøndalen skal ta tre poeng uten noen større problemer i denne kampen. Vi setter en ren H her.

 

Sandnes Ulf – Strømmen

Med fire poeng opp til Start på andreplass er det fremdeles gode muligheter for Sandnes Ulf til å gå rett opp til Eliteserien fra OBOS-ligaen 2017. Strømmen er fremdeles en sterk del av kampen om å ende på playoff uten at de noen gang har klart å etablere seg inne i sonen. Før denne kampen ligger de på niendeplass med fire poeng opp til Ull/Kisa på sjetteplass. Til denne kampen kommer de etter fire kamper på rad uten seier og tre uavgjort på rad. Sandnes Ulf har heller ikke vunnet på tre kamper, men de har til gjengjeld kun tapt én hjemmekamp denne sesongen. Her bør det bli hjemmeseier.

 

Hønefoss – Bryne

Det er ikke lenge siden hjemmelaget var i Eliteserien, men akkurat nå er de nærmere nedrykk til 3. divisjon enn de er opprykk til OBOS-ligaen. Bryne ligger på sin side på andreplass i PostNord-ligaen avdeling 2, med kun ett poeng opp til Nest-Sotra på førsteplass. Etter fire kamper på rad uten seier vant de endelig i forrige runde, da de møtte jumboplasserte Byåsen hjemme. Da ble det 5-0 på Jæren. Hønefoss har på sin side en seier, en uavgjort og et tap i de siste tre rundene. Den siste kampen ble et 2-0 tap borte mot Fram Larvik. Det har vært stor forskjell mellom disse lagene hele sesongen, men det kan se ut som om Bryne nå er i ferd med å komme tilbake slik de skal være. I denne kampen setter vi en ren B.

 

Bayer Leverkusen – Hamburg

Vi avslutter søndagskupongen med tysk Bundesliga. Med én seier, én uavgjort og ett tap har Bayer Leverkusen vært en stor skuffelse i sesonginnledningen. Hamburg har på sin side åpnet bedre enn det vi så at de gjorde i fjor, med to seire og to tap. Vi fikk se mer av det vi forventer av Bayer Leverkusen denne søndagen, da nedrykkskandidaten Freiburg ble knust 4-0. Hamburg ble på sin side slått 2-0 borte mot høytflyvende Hannover. Det kan se ut til at Bundesliga stabiliserer seg litt fra nå av, og vi må forvente at Leverkusen klatrer mens Hamburg synker. Derfor setter vi en ren H på denne kampen.

 

Tippekupongen søndag

Brighton – Newcastle
H U B
Vålerenga – Brann
H U B
Kristiansund – Stabæk
H U B
Lillestrøm – Rosenborg
H U B
Molde – Sandefjord
H U B
Strømsgodset – Tromsø
H U B
Aalesund – Sogndal
H U B
Kongsvinger – Fredrikstad
H U B
Mjøndalen – Åsane
H U B
Sandnes Ulf – Strømmen
H U B
Hønefoss – Bryne
H U B
Bayer Leverkusen – Hamburger SV
H U B

Legg igjen en kommentar