Spilltips: En nærmere titt på møtet mellom Brann og Stabæk

av Joakim Ingebrigtsen

Kun to serierunder gjenstår for Eliteserie-lagene før de kan ta en velfortjent pust i bakken. Heldigvis venter det noen deilige kamper før den tid! En av kampene er Stabæk mot Brann.

Et fullsatt Brann-stadion måtte gå slukøret hjem etter at det bare ble uavgjort mot Vålerenga på lørdag. Stabæk derimot tok en sterk, men først og fremst viktig, borteseier mot Sandefjord. Med nyvunnen selvtillit tar bæringene nå i mot et gulljagende lag fra Bergen.

En bortkastet mulighet for Brann og endelig seier for Stabæk.

La oss ta en titt på hvordan det har gått med lagene i det siste og hva vi kan lære av det. Stabæk startet sesongen forrykende, men den siste tiden har det buttet. Tippeligaens toppscorer Ohi virket plutselig å ha glemt hvordan han omsette ballen i nettet. Det var riktig nok før guttene satte seg på bussen til Sandefjord. Kampen endte 2-1 til Stabæk, og plutselig var Ohi tilbake på listen over målscorere. Etter fire strake tap i Eliteserien smakte nok tre poeng ekstremt godt. 

Selvtilliten må nemlig ha vært tynnslitt for laget fra landets rikeste kommune. Formen de siste kampene har vært katastrofal. Den svake rekken med kamper startet med 1-1 hjemme mot sisteplassen på tabellen, Viking, 22. mars. Videre fulgte 3-1-tap borte mot Molde, 2-4-tap hjemme mot Lillestrøm, 5-0-tap borte mot søndagens motstander, Brann, før det toppet seg med 1-4-tap hjemme mot nedrykksdømte Kristiansund runden før Sandefjord-kampen. Stabæk, som i begynnelsen av sesongen så ut som en outsider til medalje, raste nedover tabellen. Med ett virket det plutselig mer sannsynlig med nedrykk. Mørke skyer hang tyngende over Nadderud. Seieren mot Sandefjord kan altså ikke ha kommet på et bedre tidspunkt og byr i det minste på et lite lysglimt.

I Bergen er tilstanden en helt annen. Bergenseren føler nok at solen skinner i byen enn så mye det faktisk måtte regne. Det er slik den jevne bergenser føler når laget i byen kjenner lukten av gull. Før sesongen mente mange at fjorårets sølv bare var et blaff. En tilværelse på midten av tabellen ville vente i år sa de aller mest negative forståsegpåerne. Lars Arne Nilsen har derimot bevist at han er en godt over gjennomsnittet dyktig fotballtrener.

Brann har nemlig bygd videre på fjorårets sterke sølv og ser enda bedre ut i år. Etter å ha blitt kritisert for defensiv og kynisk fotball i fjor har rødtrøyene svart på tiltale. Før den 16. runden i Eliteserien er Brann ligaens mestscorende lag. Riktig nok ble det kun 0-0 mot Vålerenga på hjemmebane sist runde. Foran over 15.000 elleville hjemmetilskuere var det en bortkastet mulighet for Brann. Det var hjemmelaget som var best de første 45 minuttene, men VIF kom bedre ut i andre omgang. Til slutt var kanskje uavgjort det mest fortjente resultatet. Det hjelper dog ikke ett poengjagende Brann. Den manglende egenskapen til å ta livet av jevne kamper har vært lagets akilleshæl i årets serie. De siste fem kampene har endt med fire uavgjort. Riktig nok endte den siste av de fem kampene med storseier mot søndagens motstander, Stabæk.

To lag – mange mål

Stabæk vil nok føle at de endelig lyktes i seieren borte mot Sandefjord. På papiret kan det se ut som lett kamp, men Sandefjord har vist at de ikke er noen kasteball i årets serie. Et lite tonn forsvant nok fra den spanske trener Toni Ordinas sine skuldre. Han har stort sett holdt på både laget og spillestilen som de lyktes med i åpningen av serien. Enten han ville innrømme det eller ikke begynte nok spanjolen å lure på om han måtte endre på spillesystemet om ikke resultatene snart snudde. Nå har nok både han og laget fått fornyet tro på det de har vært trofaste mot.

For Nils Arne Nilsen er tingenes tilstand heller ikke bekymringsfrie. Selv om andreplass på tabellen er meget godkjent for Brann sitter nok trener der også igjen med en følelse av at ting kunne gått bedre. I begynnelsen av sesongen virket det som Brann scoret for moro skyld, men den siste tiden har det blitt færre scoringer på laget fra den regntunge byen. Ser vi bort fra målfesten mot Stabæk, som endte 5-0, har laget slitt med effektiviteten. 1-1, 0-0, 1-1 og 0-0 er resultatene fra de fire andre av de siste fem kampene.  Et nytt oppgjør mot Stabæk passer nok et scoringshungrig Brann ekstremt godt på dette tidspunktet.

Når laget som har sluppet inn flest mål møter det laget som har scoret flest mål lukter det scoringsbonanza i Bærum. På 15 kamper så langt har Brann funnet veien til motstanderens mål 30 ganger. Stabæk derimot har måtte plukke ballen ut av egne nettmasker 28 ganger på like mange kamper. Alt vitner altså at det skal bli en målrik affære vi blir vitne til i Bærum.

I tillegg til å slippe inn mange mål er Stabæk også et av ligaens svakeste hjemmelag. Kun bunnlagene Tromsø og Viking har svakere statistikk på hjemmebane. Tre seiere, to uavgjort og tre tap er fasiten for laget fra Bærum. Bortelaget har klart seg godt på bortebane i år. To seiere, tre uavgjort og to tap viser kampstatistikken så langt.

Trenerne til begge lag kan velge fra en skadefri tropp. Hverken Brann eller Stabæk har i skrivende stund spillere ute med skade eller suspensjon.

De beste spillobjektene for kampen

Som vi har vært inne på tidligere er oppgjør som Brann og Stabæk ofte meget rike på mål. Betsafe tilbyr 1.82 i odds på over 2.5 mål i denne kampen. Dette fremstår som meget generøst. Hittil i sesongen har Brann et målsnitt på 2,73 mål per kamp. For Stabæk er målsnittet 2,67. Vi kan altså trygt si at 1.82 er klekkelig betalt for et spill som nærmest fremstår som sikkert.

Brann sin største styrke denne sesongen er at hele laget bidrar med mål. Faktisk har lagets toppscorer, Jakob Orlov, kun scoret fire. Mål fra Orlov gir kun 3.50 i odds hos Betsafe. Da frister det mer å sette noen kroner på at Fredrik Haugen eller Kristoffer Barmen finner veien til nettmaskene. Begge spillere står med tre mål så langt i sesongen. Det er absolutt respektable tall som viser at de begge er målfarlige menn. Scoring til Haugen gir deg 6.00 i odds, mens nettkjenning fra Barmen gir deg 6.75 ganger pengene.

Vil du prøve deg på et langskudd som virkelig gir godt betalt trenger ikke det dummeste være å spille på at Ohi Omoijuanfo scorer to eller flere mål til 9.50 i odds. Det er en grunn til at mannen er toppscorer i ligaen! Med gjenvunnet selvtillit etter scoringen sist er det ikke utenkelig at spissen kan holde lekestue med forsvaret til Brann.