Eliteserien: Jevnere i bunnen, klarere i toppen

Dette er i korte drag konsekvensene av det som skjedde i Eliteseriens 12. runde. Resultatene i kampene førte til at de lagene som ligger helt i toppen kunne dra litt lenger fra de lagene som følger umiddelbart etter, mens en seier i Stavanger førte til at Viking nå har kommet litt nærmere de øvrige nedrykkskandidatene.

Lørdag

Det hele begynte på lørdag, da vi hadde to kamper: Tromsø-Vålerenga og Stabæk-Lillestrøm. I Nord-Norge ville en seier til et av lagene føre til at vinneren kunne komme seg litt opp fra den verste nedrykksstriden. Derfor var ingen av lagene interessert i uavgjort, og det var laget fra Oslos fineste østkant som skulle komme seg lengst opp. Allerede etter 24 minutter sto det 0-4 til gjestene, noe som gjorde at kampen aldri ble veldig spennende. Det samme kan ikke sies om Akershus-oppgjøret mellom Stabæk og Lillestrøm. Hjemmelaget kom seg inn i toppen av Eliteserien med en seier, mens det for Lillestrøm gjaldt å komme seg ut av nedrykkssonen. Til tross for at Fugla tok ledelsen 0-1 etter 12 minutter sto det 2-1 til Stabæk etter 46 minutter. Men de gule snudde det hele utover i omgangen, og etter 70 minutter ledet de igjen etter et mål av Frode Kippe. De gamle er fremdeles eldst. Til slutt vant Lillestrøm 2-4.

Kampene i toppen

Men det er som kjent søndag som er fotballens store dag, og på denne dagen var det seks kamper som stod på programmet: Aalesund-Haugesund, Rosenborg-Strømsgodset, Sarpsborg-Molde, Sogndal-Sandefjord, Viking-Kristiansund og Odd-Brann. Sarpsborg-Molde og Odd-Brann var kamper mellom lag høyt oppe på tabellen der vinneren kunne bli med å kjempe med Rosenborg, mens taperen ville risikere å havne for langt bak. I Skien endte det 0-0, med det resultat at Odd og Brann nå ligger i en mellomposisjon. Bergenserne er likevel fremdeles bare tre poeng bak trønderne, og målforskjellen sørger for at det ikke skal mer til enn en enkelt runde før det hele snur. At Aalesund og Molde tapte gjør det hele litt verre for dem. De er nå på henholdsvis femte og syvende plass, med Stabæk mellom dem.

Litt jevnere i bunnen

Strømsgodset hadde nok ikke det helt store håpet om å ta med seg poeng fra Lerkendal, og ikke overraskende ble det tap 3-1 i Trøndelag. Et lag som derimot hadde håpe om poeng og som fikk det var FK Haugesund: De vant 0-1 i Aalesund, og kunne dermed ta et spensthopp opp på tabellen for å komme seg litt vekk fra den farligste sonen. Men det er Viking som lever aller farligst i Eliteserien. Før Kristiansund, som ligger på nest siste plass, kom på besøk hadde siddisene kun fem poeng på 11 kamper. Kristiansund hadde 12, så vi snakker om et lag på 13. plass som hadde dobbelt så mange poeng som laget på siste plass. Det så lenge ut til at det skulle fortsette slik. Viking tok ledelsen etter et straffespark etter 55 minutter, men det målet besvarte Kristiansund seks minutter senere. Slik så det ut til at det skulle ende frem til fem minutter på overtid. Patrick Pedersen ga en ikke veldig god heading mot Kristiansunds keeper Sean McDermott, som har en fortid som juniorspiller i Arsenal. Hvorfor det ble med juniorspillet fikk vi se med en gang. Ballen mistet han sakte mellom beina. Det måtte altså en keepertabbe til for å gi Viking sin andre seier for sesongen. De har nå fem poeng opp til kvalikplass. Om det er ett lag i Eliteserien som synes det er helt greit at det nå er landslagspause så er det nok de blå fra Stavanger, som bør bruke tiden til å finne ut hva de skal gjøre for å redde plassen.