Derbyhelg!

Det er ingen tvil om hva man gleder seg aller mest til denne helgen. Om rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester United nok ikke er den sterkeste i England (der tar nok Millwall – West Ham prisen) så er det i alle fall den aller mest kjente. Et derby mellom de to er en perfekt måte å åpne helgen på. Men det er selvsagt ikke det eneste som skal skje…

 

Arbeiderklassekonflikt

Rivaliseringen mellom de to er like mye en rivalisering mellom to byer som det er en rivalisering mellom to lag. Helt siden den industrielle revolusjonen begynte på 1700-tallet har de to vært hverandres største økonomiske konkurrent. Da skipskanalen inn til Manchester sto ferdig på slutten av 1800-tallet hadde den allerede medført en massiv rivalisering mellom arbeiderklassen i de to byene. I Liverpool mente de at folk i Manchester tok jobbene fra dem, mens folk i Manchester mente at folk i Liverpool ville nekte dem et levebrød. Kanalen sto ferdig bare tre måneder før Liverpool og Newton Heath (som i 1902 ble omdøpt til Manchester United) skulle møtes i ligaen. Den kampen endte med en seier til Liverpool som ga Newton Heath et nedrykk. Slik blir rivaliseringer født.

Begge lag mener at de har mer sportslig suksess enn det andre. Manchester United fordi de har 20 ligatitler mot Liverpools 18 og Liverpool fordi de har fem Europacuptitler mot Manchester Uniteds tre. Siden det første møtet mellom de to har Manchester United nå etablert et herredømme over derbyet. De står med 79 seire mot Liverpools 65. 54 har endt med uavgjort. Før denne kampen kommer Manchester United til Anfield med en status som ubeseiret i Premier League 2017/18. Den slags varer ikke evig, med mindre man er Arsenal i 2003–04, og Liverpool bør klø i knottene etter å bli laget som gir de røde djevlene deres første tap. Vi tror de har en god mulighet til det, og kommer dermed til å satse på seier til Liverpool til 2,70 i odds.

 

Wenger må lette presset

Om det er én mann som har levd under et konstant press i mange år i Premier League er det Arsene Wenger. Både blant ekspertene og supporterne er det mange som mener at Arsenal står helt stille og at det er på tide med fornyelse. Men Wenger ser ut til å nekte å flytte seg – og han har også en veldig stor supporterskare med seg på akkurat dette. Forsøkene på aksjoner mot Wenger på Emirates Stadium har vist at den delen av supporterne som ikke støtter ham nok mest er et lite og veldig bråkete mindretall.

Sesongåpningen ga dem i alle fall vann på mølla, men laget svarte godt på dette før landslagspausen. Dette har gjort det veldig stille i supportermiljøet før sesongen igjen går i gang. Ingen vet helt hva de kan forvente. Arsenal ligger nå seks poeng bak Manchester United og Manchester City og må dermed i alle tilfeller ta tre poeng borte mot Watford lørdag kveld for å få tæl inn i spillergruppen. Om Manchester United skulle tape mot Liverpool vil forskjellen på stemningen ved seier eller uavgjort/tap være enorm etter denne kampen. Vi tror de spillerne det forventes mest av vil ta et stort ansvar i denne kampen. Hos Betsafe får man 4,00 i odds på at Lacazette og Sanchez vil score. Det synes vi er et veldig godt objekt slik situasjonen er nå.

 

Brian Clough Trophy

Vi gjør et lite unntak og tar med en kamp fra Championship i denne ukens preview. For klokken 14:15 på søndag skal Nottingham Forest komme til Pride Park for å møte sine erkerivaler Derby County. Av alle de virkelig intense lokaloppgjørene i engelsk fotball er dette kanskje det mest oversette, men de faktum at disse to har tilbragt det meste av 2000-tallet sammen på det nest øverste nivået gjør at rivaliseringen holder seg veldig varm også nå.

Det har vært svært mye drama mellom disse to i nyere tid. Rivaliseringen springer i stor grad ut av kampen mellom by og land. I 2009 kastet noen av Nottingham sine supportere avkappede sauehoder mot puber hvor det satt Derby-supportere (se på logoen til Derby om du ikke forstår hvorfor). Hver eneste kamp regnes som en tittelkamp der vinneren får tildelt Brian Clough Trophy, oppkalt etter mannen som er en legendarisk manager i begge klubber. Om du ikke kjenner hans historie anbefaler vi filmen The Damned United.

Til tross for at Derby ligger under Nottingham Forest på tabellen har de kommet bedre i gang. De har en hengekamp til gode, og med seier i den vil de ligge foran Forest. Ingen av dem kan dog være særlig fornøyde med å ligge på 13. (Nottingham) og 15. plass (Derby). Hjemmefordelen er enorm i kamper som dette, noe som gjenspeiles i at Derby står med 37 seire mot Nottinghams 39. Begge både scorer og slipper inn mange mål, så selv om vi ikke tør å mene for mye om utfallet av kampen tipper vi på mange mål. Vi satser på over 3,5 mål til 3,10 i odds hos Betsafe.

Legg igjen en kommentar