NBA og NHL: Siste nytt om kommende sesong

Det er ikke bare i den europeiske fotballpausen vi går gjennom en tid med overgangsrykter av mer eller mindre sannsynlig karakter – også i Nord-Amerika har de deres egen «silly season». Der handler det ikke dog for tiden så mye om overganger mellom fotballklubber som det handler om overganger mellom basketball- og ishockeyklubber i henholdsvis NBA og NHL. Det er definitivt mye som skjer og skal skje på den fronten, men selve overgangssystemet er ganske annerledes enn det vi er vant til i Europa.

 

Draft

Konseptet som er minst kjent blant europeere er nok draft picks, vanligvis bare omtalt som «draft». Et draft er kort fortalt et system der klubbene etter tur kan velge fra en pool av tilgjengelige spillere. Det er flere ulike typer av drafts, men den mest kjente typen er den som omtales som entry draft. Dette er den tiden på året når en stor mengde nye spillere blir gjort tilgjengelig for den profesjonelle ligaen. Det er ofte snakk om spillere som kommer fra college, universitetene, juniorlag eller utenlandske lag. Når et lag har valgt en spiller er det deres eksklusive rett å signere denne spilleren – ingen andre kan prøve seg.

Tanken bak er at dette skal hindre altfor store budkriger som lar noen få lag signere alle talentene. På den måten holder ligaen seg veldig jevn og alle lagene vil kunne være konkurransedyktige på sikt. Dette er ikke en konkurranse der den sterkeste sin rett gjelder. Ofte er det slik at lagene som har gjort det dårligere forrige sesong får velge først, men av en litt tilfeldig karakter. Tilfeldigheten er der for å forhindre lag fra å tape med vilje mot slutten av sesongen.

Expansion drafts og dispersal draft er langt mer begrensede fenomener: Den første lar et nytt lag velge spillere fra andre lag som allerede er til stede i ligaen, mens dispersal draft lar klubbene velge spillere etter tur dersom en klubb blir lagt ned. NBA har to runder med drafts i løpet av sommeren, og de blir holdt i New York. De tre første plassene blir trukket blant de 14 lagene som ikke kom videre til sluttspillet forrige sesong. NHL sitt draft er langt mer omfattende, og går over syv runder.

 

Overganger

Overgangene fungerer også på en annen måte enn mellom europeiske fotballklubber. I Nord-Amerika omtales overgangene som trades, og de handler om å handle med spillernes kontrakter. Kontraktene kan bli solgt for penger, men de kan også bli solgt for en bedre plass i draftrunden. Om lag A har en god plassering i draftrunden og vil kjøpe en spiller fra lag B som har en dårligere plassering kan prisen for spillerens kontrakt rett og slett være lag A sin plass i draftingen.

Legg merke til at det her er snakk om å selge spillerens kontrakt: Dette er noe ganske annet enn det europeiske fotballsystemet der en klubb tilbyr en annen klubb penger for å terminere spillerens kontrakt. Når en klubb får godkjent et bud på en spiller i Europa betyr dette at spilleren er helt fri fra alle kontrakter og går inn i forhandlinger om ny kontrakt med sin potensielt nye klubb. I Nord-Amerika har ikke spilleren noe han skulle ha sagt i denne saken. Han er fremdeles under nøyaktig den samme kontrakten som han alltid har vært under – forskjellen er bare hvilken klubb som eier kontrakten.

I NHL og NBA kan en spiller plutselig få beskjed om at kontrakten hans er solgt til en annen klubb, og at han dermed må spille for dem fra nå av. Det er likevel en mulighet for spilleren til å unngå dette: Han kan fremforhandle en såkalt «No trade»-klausul. Denne klausulen sier at kontrakten hans ikke kan selges til en annen klubb. I disse tilfellene vil eventuelle overganger kunne ligne langt mer på det europeiske overgangsopplegget. Likevel er det ikke fritt frem for spilleren å legge inn en slik klausul. I NBA er for eksempel regelen at en spiller må ha vært i klubben i minst fire år og i NBA i minst åtte år før han kan få en slik klausul i kontrakten sin. I NHL har mange spillere blitt utsatt for massiv kritikk for å gjøre bruk av slike klausuler, og mange har beskyldt dem for å være egoistiske.

 

NBA drafts

De to rundene med drafts i NBA har allerede blitt gjennomført denne sommeren. I første runde var det syv klubber som ikke var med på draftingen da de oppnådde en for god plassering forrige sesong. De syv klubbene var:

  • Cleveland Cavaliers
  • Golden State Warriors
  • Houston Rockets
  • Los Angeles Clippers
  • Memphis Grizzlies
  • New Oreans Pelicans
  • Washington Wizzards

I runde to fikk Houston Rockets og New Orleans Pelicans være med, mens følgende lag, i tillegg til de nevnte, ikke var med:

  • Detorit Pistons
  • Los Angeles Lakers
  • Miami Heat
  • Minnesota Timbewolves
  • Oklahoma City Tunder
  • Portland Trail Blazers
  • Toronto Raptors

 

Overganger

En av de største overgangene som har blitt gjennomført denne sommeren er Chris Paul sin overgang fra Los Angeles Clippers til Houston Rockets. Forrige sesong var den første i løpet av alle hans seks sesonger hos Clippers der han ikke ble tildelt en All-NBA honor. På grunn av en skade mistet han 21 kamper, noe som definitivt satte sin begrensing på hvor mye han kunne sette sitt preg på sesongen. Houston Rockets satser nok mot endelig å kunne komme seg til en sluttspillfinale igjen. I Texas ville nok det ha vært ekstremt populært. Laget har kun to NBA-titler gjennom tidene. De kom i 1994 og 1995. Kanskje dette kan være starten på en periode der de virkelig kan vise seg som en tittelkandidat?

Også andre overganger er verdt å notere seg: Boston Celtics sendte Avery Bradley til Detroit Pistons for å kunne gjøre plass til Gordon Hayward. Boston Celtics er et lag som definitivt skal kunne være med å kjempe om titler i NBA, og da er de også nødt til å gjøre laget sterkere. Hvem som skal kunne ta opp kampen mot Golden State Warriors er fremdeles noe uklart, men resten av overgangssesongen vil kanskje kunne fortelle oss noe om dette.

 

NHL drafts

NHL sin drafting er noe mer avansert enn NBA sin, særlig med tanke på at det her er snakk om syv runder mot NBAs to. Alle syv er nå gjennomført. Mer enn 47,000 hockeyfans var samlet i Las Vegas for å følge med på draftingen, og det gjør selvsagt hele tilstelningen til en real fest med veldig mye god stemning.

En liten kuriositet som vi fra Norden kan ta med oss er at seks finner ble tatt inn i den første runden av NHL sitt draft. Det er en ny rekord – den gamle var på fem finner i 2002. Forsvareren Miko Heiskainen gikk til Dallas Stars, mens Juuso Valimaki gikk til Calgary Flames. Urho Vaakanainen gikk til Boston Bruins, Kristian Vesalainen til Winnipeg Jets (fra Frölunda!), Henri Jokiharju til Chicago Blackhawks og Eeli Tolvanen til Nashville Predators. Og dette var bare den første runden. Totalt ble 23 finner omsatt i løpet av alle de syv rundene.

 

Hva gjør Vegas Golden Knights?

Denne sesongen vil vi få se et nytt lag i NHL, nemlig Vegas Golden Knights. Det er helt naturlig at det knytter seg veldig stor spenning til hva vi kan forvente av slike nystiftede lag, særlig i forbindelse med anskaffelsen av spillere. I løpet av draften ble de en av de store vinnerne. George Mcphee, som er general manager i den nystiftede klubben, mener at de ser ut til å være i ganske god stand nå. Han synes at 12 måneder med ekstremt mye arbeid virkelig ser ut til å begynne å betale for seg.

Det kan dog likevel være at det er en stund til vi får se Vegas Golden Nights der oppe med de helt store. Det tar tross alt en god stund å få på plass et skikkelig lag som har kjørt seg helt sammen. Det gjelder ikke bare ute på banen, men også i administreringen og i treningsteamet til laget.

De ser dog ut til å ha gjort en veldig god jobb i å forutse hvilke spillere som ville bli tilgjengelige. I løpet av draftinghelgen fikk de tak i Vadim Shipachyov, James Neal, Erik Haula, Deryk Engelland, Nate Schmidt, Shea Theodore og Marc-Andre Fleury. De har nå en tropp på 38 spillere, og det er fremdeles mange flere muligheter for handler. To svensker og to finner er det også i troppen: William Karlsson og Oscar Lindberg er svenske representanter i syndenes by, mens Finland er representert ved Erik Haula og Teemu Pulkkinen.

 

Hva kan vi forvente av den kommende sesongen?

Både NBA og NHL vil være svært spennende neste sesong, men på ganske ulike måter.

For NBA sin del er det selvsagt knyttet mye spenning opp til hvorvidt noen i det hele tatt vil kunne være en reell utfordrer til det ekstremt store forspranget Golden State Warriors nå har opparbeidet seg. Gjennom hele sluttspillet så de nærmest ustoppelige ut med en klar førsteplass i western conference. Der endte de bak Boston Celtics. I Conferencefinalen møtte de San Antonio Spurs, som kom på andreplass i ligaspillet, og gikk like gjerne videre med 4-0. Gjennom hele sluttspillet tapte de bare en eneste enkeltkamp, nemlig kamp nummer tre i finalen mot Cleveland Cavaliers. At Golden State er så veldig overlegne både i sin egen conference og i finalen styrkes av at det ser langt jevnere ut i øst. Selv om Cavaliers hadde god kontroll i sluttspillet klarte de bare en andreplass i ligaspillet, og overgangene som Celtic har gitt seg i kast med kan bety at det vil bli opp til dem å ta opp den store kampen mot Warriors denne sesongen.

I NHL ser det hele langt jevnere ut. Pittsburgh er regjerende mestre, men de har ikke på noen som helst måte den overlegne stillingen som Golden State har i NBA. Tvert imot vil det nok kunne anses som overraskende om laget fra stålbyen skulle klare å heve Stanley Cup-trofeet to ganger på rad. Likevel kan vi ikke komme vekk fra at de er favoritter. Den store forskjellen mellom NBA og NHL foran denne sesongen er at vi har en utrolig stor favoritt i den førstnevnte ligaen, mens hele situasjonen er langt mer usikker i den sistnevnte. Slik sett kan vi nok si at langt mer vil kunne forandres med noen overganger i NHL enn det det vil kunne forandres i NBA.

 

Odds foran den kommende sesongen

Det å sette noen spill før sesongen begynner er en av de aller morsomste måtene å følge med på både NBA og NHL på. I NHL er det, ikke overraskende, nykommerne fra Las Vegas som har den høyeste oddsen hos Betsafe. Den er satt til 200 på at de vil vinne Stanley Cup. Til sammenligning var oddsen på Leicester City som vinnere av Premier League på 1000 før sesongen 2015/16, så dette er langt unna å være en umulighet. Blant favorittene finner vi Pittsburgh Penguins på toppen av oddslisten. Betsafe har bestemt at en tilbakebetaling på 8,50 ganger innsatsen din er det du får ved å spille på pingvinene som mestre for andre år på rad. Ikke så altfor langt bak ligger Washington Capitals og Edmonton Oilers med 11 hver. Derfra og nedover stiger oddsen jevnt og trutt.

Situasjonen står i veldig skarp motsetning til det vi ser på oddsspillet for denne sesongen i NBA. Om du vil sette en innsats på Golden State Warriors som Nord-Amerikas beste basketballklubb nok en gang vil du få tilbake 1,62 ganger innsatsen din. Sammenlign dette med 8,50 som lavest odds på en vinner av NHL, og vi ser hvor stor ulikhet det er mellom disse to ligaene når det kommer til forhåndsfavoritter. Cleveland Cavaliers regnes nok en gang som de fremste utfordrerne til krigerne. De har fått en odds på 5, mens det på Boston Celtics har blitt satt en odds på 9,50. Det kan være lurt å følge med på overgangene fremover, for det trengs ikke nødvendigvis så veldig mye action før det kan komme ganske vesentlige endringer i oddsprogrammet.