Eliteserien 14. runde: Kunne vippet RBK ned

Helgens runde var den siste runden av den første halvdelen av Eliteserien 2017. Det er derfor en veldig god anledning til å se litt på hvordan serien ligger an for i år. Men først av alt må vise litt på det som er et av norsk fotball sine aller mest intense rivalerier, nemlig Vålerenga mot Lillestrøm.

VIF-LSK

På lørdag klokken 18:00, en time etter at LSK Kvinner hadde slått Vålerenga 2-1 hjemme, var det klart for det omvendte oppgjøret i Eliteserien for menn. De gulkledde Lillestrøm-supporterne håpte selvsagt at seieren til damelaget tidligere på dagen var et tegn på at dette skulle bli en virkelig gul dag, men som du sikkert har fått med deg ble det på ingen måte slik. Det så dog veldig lovende ut for de gulkledde tidlig i kampen: Aleksander Megalvis slo en veldig god ball til Fredrik Krogstad i feltet. Han fikk den bare syv meter fra Vålerengas mål, og den ballen bare måtte gå inn. Dermed var det gul fest i omtrent ti minutter. Etter det tok de Vålerenga tre minutter å ødelegge fuglesangen for resten av kvelden. I det 24 minutt scoret Ghayas Zahid, mens Moa Abdellaoue gjorde det samme i det 27. minutt. Kampen var snudd. Zahid endte opp med å bli den største helten for Oslos stolthet denne dagen. I tillegg til målet slo han en assist til Bård Finne i andre omgang. Både utenlandske klubber og det norske landslaget følger nå nøye med på hva Zahid foretar seg fremover. En seier på 3-1 mot de største rivalene føltes nok godt.

Kunne vippet RBK ned

Denne runden hadde Brann muligheten til å feste seg godt på toppen av Eliteserien. Med en målforskjell som er langt bedre enn Rosenborg sin ville en seier mot Sarpsborg gi dem plassen på toppen av tabellen uansett hva som måtte skje i Trondheim. Men Sarpsborg har vist seg å være en overraskende tøff motstander denne sesongen. Lenge var det kun de som holdt følge med Rosenborg i toppen av tabellen, men nå har de altså blitt passert av Brann. Deres motivasjon for seier var også meget sterk. En seier ville bety at de kun ville ligge ett poeng bak Rosenborg om de slo Sogndal, noe de ikke overraskende gjorde. For Sarpsborg begynte det hele best, med et mål etter 22. minutter. Wito Worgmoor utlignet dette i det 73. minutt. Uavgjort betyr at runden ikke ble særlig god for noen av lagene. Brann holdt seg ikke på toppen av tabellen, og Sarpsborg blir hengende lenger etter Rosenborg. Det eneste laget som var glad for dette resultatet var laget fra Trondheim.

Hvordan det ligger an

Vi kan nå se hvordan Eliteserien ser ut etter at første halvdel er ferdig. Rosenborg har en ledelse som ingen er overrasket over. Før sesongen mente nok mange at trøndernes ledelse ville ha vært langt sterkere på dette tidspunktet. To poeng ned til Brann og tre poeng ned til Sarpsborg er nok mye mindre enn Kjernen håpet på i mars. Om ledelsen vil vokse, krympe eller kanskje ikke holde i det hele tatt får tiden vise. Trønderne skal i alle fall ikke bli cocky enda. Hvilket lag som er den største negative overraskelsen bør det ikke en gang være noen grunn til å minne om. Viking så ut til endelig å kunne ta en seier igjen da Haugesund kom til Stavanger på søndag. Ledelsen holdt frem til det 88. minutt, da Vegard Skjerve utlignet for FKH. I Stavanger er det ikke lenger noen skuffelse å spore, det er ren resignasjon. To seire og ni poeng på 14 runder er det Norges nest mest suksessfulle klubb gjennom tidene har prestert. For å gjøre vondt verre kan det godt hende at Vikings nedrykk følges av Sandnes Ulfs opprykk. Det kan altså være to lag fra Rogaland i Eliteserien neste år, men Viking blir nok ikke et av dem.