Analyse: Ligue 1 2017/18

Fotball Europa begynner så smått å våkne fra sommerdvalen, og på fredag begynner den første av de fem store ligaene. Fjorårets seriemester Monaco åpner sesongen hjemme mot Toulouse på fredag, en kamp de regjerende mestrene bør vinne uten for store problemer. Oddsen på seier til gjestene er satt til 9,35. PSG skal møte Amiens på lørdag klokken 17:00, Lyon åpner mot Strasbourg klokken 20:00, samtidig som Nice spiller borte mot Saint Etienne. Marseille og Bordeaux må vi vente til søndag med å få se, da de møter henholdsvis Dijon og Angers. Det har vært få store signeringer til Ligue 1 denne sesongen, og når alt kommer til alt er det nok kun PSG og Marseille som kan komme ut av sommeren bedre rustet enn hva de var i fjor.

 

PSG solid tittelfavoritt

Forrige sesong fikk vi se en veldig solid prestasjon av AS Monaco. Tre tap i løpet av sesongen var nok til å holde PSG på god avstand gjennom hele sesongen, mens Nice var laget som endelig fikk vist at det lønner seg å jobbe hardt og langsiktig. En tredjeplass ga dem plass i kvalifiseringsrundene til Champions League, men for å komme dit må de beseire Ajax på onsdag. Lyon, Marseille og Bordeaux tok de plassene som gir plass i Europa League. Ligue 1 er kjent for å være en ekstremt ustabil liga der formen til klubbene svinger enormt fra sesong til sesong, selv om vi har klart å få noen stabile klubber i toppen. Før denne sesongen er det nok ikke veldig mange som tror at Monaco skal klare å gjenta suksessen fra forrige sesong. Hos Betsafe ser det ikke ut til å være stor tvil om hvor tittelen vil ende: Oddsen på seier til PSG ligger nå på 1,22, og de sterke ryktene om at Neymar skal være på vei til Paris vil nok ikke akkurat dempe favorittstempelet. Oddsen på seier til Monaco er på 5,75, mens Lyon og Marseille begge har blitt gitt en odds på 17,00.

Da PSG ble kjøpt opp av styrtrike investorer fra den arabiske halvøy var det et uttalt mål at de skulle vinne Champions League innen få år. Enn så lenge har de vært et stykke unna dette målet, men denne sesongen kan de ha en god sjanse til å klare dette i tillegg til å ta tittelen i Frankrike. PSG er nok nødt til å vinne Ligue 1 for at sesongen ikke skal bli ansett som en fiasko. Hovedstadsklubben har vært veldig rolig på overgangsmarkedet denne sommeren. Den eneste nevneverdige nyanskaffelsen er Yuri Berchiche fra Real Sociedad, mens de ikke har mistet noen vesentlige spillere. Den lave aktiviteten har nesten vært mistenkelig, men de siste ukene har vi begynt å forstå hvorfor. Det kommer veldig sterke rapporter om at Neymar skal være på vei til Paris for 222 millioner euro, noe som vil gjøre han til den suverent dyreste overgangen i hele idrettens verden. Ligue 1 er et godt nivå bak La Liga, og Neymar vil i så fall forventes å herje så sterkt i Frankrike at han vil bli den suverent beste spilleren i ligaens historie.

 

Vi mener det finnes bare tre potensielle utfordrere til gullet!

Fjorårets mester, AS Monaco, har slitt i dette overgangsvinduet. Selv om de enn så lenge har klart å holde på Kylian Mbappe er det på ingen måte sikkert at de vil klare å holde på gutten som nå anses som et av Europas største talenter. Den største lekkasjen har skjedd mot England. Banjamin Mendy, Bernardo Silva og Tiemoue Bakayoko har alle reist til engelsk Premier League, og det vil bli utrolig vanskelig for en klubb som Monaco å erstatte disse på en ordentlig måte. Youri Tielemans (midtbane fra Anderlecht), Terence Kongolo (midtstopper fra Feyenoord) og Soualiho Meite (midtbane fra Zulte) er de tre viktigste innkjøpene, men disse dekker kun i liten grad de posisjonene som har blitt åpne etter de tre store salgene. Om Monaco skal kunne gjøre et seriøst forsøk på å forsvare tittelen trengs nok flere innkjøp.

I fransk fotball er Marseille, klubben fra den store havnebyen i sør, en fallen kjempe. Klubben er den klareste arbeiderklasseklubben i hele landet, og den har i dag en stor fanbase i Algerie i tillegg til i hjembyen. Etter en horribel sesong i 2015/16, der de endte på 13. plass og trener Marcelo Bielsa sa opp etter sesongens første kamp, gikk det bedre forrige sesong. Femteplass ga plass i kvalifiseringen til Europa League, en turnering de definitivt bør kvalifisere seg til. Overgangsvinduet har vært positivt for dem så langt, med Florian Thauvin, Luiz Gustavo og Steve Mandanda som de viktigste signeringene. Thauvin og Mandanda returnerer til klubben etter å ha vært i England. Selv om oddsen på seier til Marseille er høy kan nok dette være en klubb som vil kunne overraske med bedre prestasjoner enn mange forventer denne sesongen, og den fantastiske tribunekulturen på Stade Velodrome bør definitivt kunne bidra til dette. Dimitri Payet fikk en halv sesong i fjor, med fire mål på 15 kamper som resultat. Marseille er i ferd med å samle sammen igjen det laget de hadde, og det skal bli utrolig morsomt å følge med på dem denne sesongen.

Lyon er Laget som alltid er der og presterer men som få egentlig legger særlig godt merke til bør også denne sesongen være med blant de øverste i Ligue 1. Likevel er det lite trolig at de vil kunne hevde seg nok til å være en seriøs utfordrer i toppen, særlig ettersom overgangsvinduet ikke har vært særlig snill med troppen deres. Lacazette forsvant til Arsenal og Corentin Tolisso forsvant til Bayern München. Med Bertand Traore fra Chelsea som den mest nevneverdige ny-signeringen er de et godt stykke unna å kunne erstatte tapene.

 

Store og viktige kamper i vente

Sesongens første store kamp kommer den 19. august, da Bordeaux skal møte Lyon på bortebane. Monaco får to sørkystderbyer på rad den 27. august og 9. september. Da skal de møte henholdsvis Marseille og Nice. Den 17. september skal vi få se PSG-Lyon, mens det er klart for et nytt derby langs sørkysten den 30. september. Da skal vi få se Nice-Marseille, mens Lyon-Monaco spilles 14. oktober. Frankrikes store kamp, Le Classique mellom Marseille og PSG, skal spilles klokken 20:00 søndag den 22. oktober.

French Ligue 1

Ligue 1 2017-2018

01.08.2017 | 21:00

Event is not available

Bet on upcoming events